Home » Maine Coon

Maine Coon

Afkomst

De Maine coon stamt af van een aantal langharige huiskatten en dieren die het recessieve gen voor langhaar droegen die al vroeg door kolonisten uit Europa naar Amerika werden meegenomen. Het klimaat met vaak koude winters geeft het langharige fenotype daar een voordeel zodat er relatief veel langharige dieren in de huiskattenpopulatie voorkomen.

Uiterlijke kenmerken

De Maine coon is een grote kat met een langharige vacht, een stevige skelet en een lange volle staart. Veel Maine Coons, hebben ook oorpluimpjes. Ze kunnen tijdens de winterperiode op latere leeftijd een kraag rondom de kop hebben en hebben langere beharing op de achterkant van de achterpoten. Een kater weegt gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo, een poes weegt tussen de 4 en 6 kilo.

Karakter

Een Maine Coon is ondanks zijn imposante uiterlijk een sociale, energieke kat. Ze zijn zeer stabiel in karakter. Een Maine Coon kunt u het beste met soortgenootjes houden. De Maine Coon zoekt graag de aandacht op van zijn baasjes/ huisgenoten. 

Gezondheid en erfelijke afwijkingen

Door zijn formaat is dit ras wat gevoeliger voor het voorkomen van patellaluxatie en heupdysplasie (HD).

Een verantwoorde fokker laat zijn fokdieren op deze erfelijke afwijkingen controleren. Bij dit ras kan ook een vorm van hartfalen voorkomen, (HCM). En ook een erfelijk afwijking, cystenieren (PKD). 

Gaat u bij een fokker kijken voor een Maine Coon vraag dan ook na op deze onderzoeken. 

Een derde erfelijke afwijking wat kan voorkomen is Polydactylie. Polydactylie wil zeggen dat de kat een of meer tenen aan een voet heeft zitten. Deze afwijking is niet direct een aantasting op de gezondheid.